Dit moet je nog kopen voor je tuin deze zomer

      Reacties uitgeschakeld voor Dit moet je nog kopen voor je tuin deze zomer

Als de zon gaat schijnen dan wil je natuurlijk lekker in je tuin kunnen genieten. En wat is er dan mooier dan je eigen tuin vol bloeiende planten waar je heerlijk tot rust kunt komen?

Om je tuin goed te kunnen onderhouden heb je wat materiaal nodig al een grasmaaier, snoeischaar of een tuinslang van de action. Het enige nadeel van een tuin is dat jij niet de enige bent die er gebruik van maakt. Je deelt de tuin met duizenden insecten en andere kleine dieren. Hieronder vind je een aantal van de meest voorkomende insecten, wat hun nut is en hoe je ze kunt bestrijden als je er last van hebt.

Mieren

Mieren leven in grote kolonies in mierennesten. Mieren maken enorme gangenstelsels onder de tegels waardoor je terras kan gaan verzakken. En omdat ze dol zijn op zoetigheid blijft hun aanwezigheid vaak niet alleen beperkt tot de tuin maar trekken ze ook de keuken in. En mieren houden bladluizen als een soort van vee, die je planten aantasten. Toch zijn mieren ook hele nuttige dieren. Ze vangen andere schadelijke insecten en ruimen dode dieren en planten op in je tuin. Wil je de mieren op een vriendelijke wijze bestrijden, steek dan kruidnagels in de grond tussen de tegels, of plant rozemarijn of lavendel, want ze houden niet van sterke luchtjes. 

Bladluizen

Waar je mieren hebt zijn ook vaak bladluizen te vinden. Deze kleine insecten leven van plantensappen die ze het makkelijkste kunnen halen uit de jonge toppen van platen. Maar door het speeksel van de bladluis worden er virussen en ziekten verspreid in de plant waardoor deze ziek kan worden en kan afsterven. Bladluizen trekken insecten aan die niet alleen de bladluis een lekker hapje vinden maar ook andere schadelijke insecten opeten zoals lieveheersbeestjes. Wil je de bladluizen op een natuurlijke manier bestrijden dan kan ervoor zorgen dat lieveheersbeestjes graag in je tuin komen. Lieveheersbeestjes eten ook graag nectar dus door een riant bloemperk aan te leggen met planten als de gewone smeerwortel, stalkaars en klaprozen.

Vuurwantsen

De vuurwants lijkt van een afstand op een lieveheersbeestje met zijn rood-zwarte schild, maar het is een heel ander insect. De reden dat mensen vuurwantsen willen bestrijden is meestal alleen gebaseerd op hun angstaanjagende uiterlijk, want het beestje doet geen vlieg kwaad. Hij kan niet bijten of steken en leeft van afgestorven bladeren en dode insecten die op de grond liggen. Eigenlijk hoef je niet zoveel te doen aan vuurwantsen omdat ze eigenlijk maar heel kort in je tuin aanwezig zijn. Als de wantsen je huis in komen en dat op vriendelijke wijze wilt voorkomen dan is het raadzaam om niet hun lievelingsgewassen zoals de hibiscus, acacia of linde in de buurt van je ramen en deuren te planten.